Analiza materialului în suspensie din ape
Este bine-cunoscut faptul că transportul elementelor chimice atât de către apa subterană, cât şi de apele de suprafaţă, se realizează preponderent prin intermediul materialului aflat în suspensie (Suspended Particulate Matter - SPM) şi mult mai puţin sub formă de specii chimice dizolvate. De exemplu, reacţiile care se desfăşoară la interfaţa suspensie/soluţie controlează aproape în întregime comportamentul geochimic al "metalelor grele".
În Laboratorul de Hidrogeochimie se utilizează cu succes două tehnici distincte, dar cu rezultate concordante, de măsurare a concentraţiilor de elemente chimice transportate de SPM. Tehnica directă constă în separarea pe fracţiuni dimensionale a materialului în suspensie, de la particulele grosiere până la nivel coloidal, folosind tehnici de filtrare, urmată de digestia şi analiza materialului separat. A doua tehnică este reprezentată de comparaţia dintre dozarea concentraţiei recuperabile total a analitului - după o prealabilă digestie cu microunde a unei probei alicote nefiltrate şi neacidulate - cu analiza unei alicote filtrate pe membrane cu porozitate de 0.45 µm. Diferenţa de concentraţie găsită între cele două determinări se consideră că reprezintă concentraţia elementului fixat pe SPM. În ambele variante dozările analitice se realizează prin ICP-MS şi/sau AAS.
Amplasamentul viitorului Depozit Final de Deşeuri Slab şi Mediu Active de la Saligny. Distribuţia spaţială a concentraţiilor de nichel din probe de apă subterană nefiltrate şi filtrate succesiv pe membrane filtrante cu porozitatea de 0,45 µm şi 0,22 µm.
Proiect MIGRELEMENTS: PN-II-PT-PCCA-2008-3-1784
Distribuţia procentuală a concentraţiilor unor elemente fixate pe diferite fracţiuni de SPM separate prin filtrarea probelor de apă provenite de la surse aparţinând zăcământului hidrotermal de la Băile Herculane. Probele au fost filtrate prin tehnica filtrării frontale în cascadă, pe membrane filtrante cu porozităţi succesiv mai mici, respectiv: 0,80 µm, 0,65 µm, 0,45 µm, 0,22 µm, 0,10 µm şi 0,05 µm.
Proiect RESILTHERM:
PN-II-PT-PCCA-2011-3.1-1619