top of page

Monitorizare hidrochimică

Laboratorul de Hidrogeochimie deÅ£ine capabilităţile de a monitoriza în timp ÅŸi spaÅ£iu parametrii fizico-chimici de referinţă ÅŸi de compoziÅ£ie ai apei subterane sau a apelor de suprafaţă în vederea caracterizării comportării acestora sub influenÅ£a factorilor naturali sau antropizanÅ£i. Cheia succesului o reprezintă asigurarea unei corecte trasabilităţi a rezultatelor măsurătorilor, astfel încât acestea să reflecte modificările sistemului monitorizat ÅŸi nu vicii în desfăşurarea procesului analitic.

VariaÅ£ia în timp a chimismului unor surse de apă subterană din arealul geodinamic activ Vrancea considerate sensibile la activitatea seismică. Monitorizarea s-a desfăşurat în perioada ianuarie 2003 - decembrie 2010, cu 0 frecvenţă lunară de prelevare a probelor.

​

În diagramele alăturarte concentraÅ£iile de Cl sunt reprezentate cu culoarea verde, Na cu roÅŸu, iar K ÅŸi Mg cu galben. Triunghiul reprezintă Izvorul Nr. 1bis, iar pătratul Izvorul Nr. 10, ambele de la Slănic Moldova. Liniile verticale albastre semnifică momentul principalelor cutremure care s-au produs în perioada monitorizării. Respectiv, la 27 oct. 2004 (mb = 5,8) ÅŸi 25 apr. 2009 (mb = 5,3).

Acord de colaborare între institutele de Speologie "Emil Racoviţă" ÅŸi de Geodinamică "Sabba S. Åžtefănescu" ale Academiei Române

DistribuÅ£ia spaÅ£ială a concentraÅ£iilor speciilor anorganice ale azotului în apa subterană din interfluviul Gârda Seacă - OrdâncuÅŸa (MunÅ£ii Bihor).

 

ConcentraÅ£iile determinate sunt marcate pe izolinii ÅŸi sunt exprimate în mg/L.

Monitorizare în bazinul râului ArieÅŸ, grav afectat de lucrările miniere din zonă, realizată în primăvara ÅŸi vara anului 2008. Prelevările de probe de apă au fost efectuate din 14 staÅ£ii plasate începând din amonte de la comuna ScăriÅŸoara spre aval, pe o distanţă de 108,4 km. A fost probată atât apa râului (valori de concentraÅ£ie redate în diagramele alăturate prin puncte reunite cu drepte), cât ÅŸi apa subterană din mediul hiporeic (reprezentată cu bare).

Proiect ACVASUB:

PN-II-PT-PCCA-2007-3-1247

bottom of page